Eagles Cup - Beszámoló

Október első hétvégéjén zajlott az immáron hagyományosnak számító V. Eagles Cup, melynek - ahogy a tavalyi Európa Kupát megelőző gyermek versenynek is - névadója, egyben az esemény fő szponzora a Mightyfist Taekwon-dos ruházati márka volt.

2015_eagles_ermek.jpg

8 ország, több mint 310 versenyzője vett részt az Üllőn zajló kétnapos tornán, melyre Ausztriából, Romániából, Csehországból, Grúziából, Ukrajnából, Franciaországból, Moldovából is szép számmal érkeztek külföldi résztvevők. Több ország első ízben vett részt az eseményen - érdekesség, hogy 1 versenyző az Egyesült Arab Emirátusokból is érkezett, azonban mivel az országnak nincs Taekwon-do szövetsége, a grúz csapattal nevezett az illető.

A szombati versenynap a megnyitóval indult, Harmat László Nagymester köszöntött minden résztvevő bírót és versenyzőt, melyet egy rövid díjátadó követett, ahol a jesoloi VB-n érmes helyezést elért magyar versenyzők vehették át emléklapjukat és ajándékutalványaikat. Jonathan Morris, a Mightyfist európai vezetője is mondott egy rövid köszöntőt, majd Nagymesterünk hivatalosan is megnyitotta az eseményt.

Az első napon a gyermek és serdülő kategóriák zajlottak. Egy kis csúszás miatt a délutánra betervezett felnőtt programokat másnapra halasztották a szervezők, azonban a bírók és a rendező csapat munkájának köszönhetően vasárnap délutánra kompenzálták a lemaradást.

2015_eagles_kuzdelem.jpgA látványosabb egyéni- és csapat mérkőzések vasárnap zajlottak, amikor is az ifik és a felnőttek mérettettek meg. Számos európa- és világbajnok lépett pástra, úgy mint, Catalin Topai, Vlad Gavruta, Berei Nikolett Romániából, Ivan Gryschuk, Vitalii és Katya Solovey Ukrajnából és újdonsült világbajnokunk, Rizmayer Norbi.

A szokásos szabályoktól eltérően - ahogy az Eagles Cup-on mindig -  a versenyt körmérkőzéses rendszerben bonyolították le, ami röviden annyit tesz, hogy a versenyzők 3-5 fős csoportokra osztva mérkőztek meg egymással. Ez a rendszer azért népszerű a versenyzők körében, mert egy balszerencsés elvesztett mérkőzés után is van lehetőség a folytatásra, emellett a több meccs több gyakorlást is jelent. Nehézség, hogy a résztvevők számával jelentősen növekszik a verseny hossza is, ám az Eagles Cup szervezői szeretnék, ha ezt a rendszert meg tudnánk tartani még hosszú éveken keresztül, hisz ez adja az esemény egyediségét.

A meccsek és formagyakorlatok magas technikai színvonala mellett nagy örömünkre szolgált, hogy Solti Attila és Gombos Attila mesterek mellett egyre több bíró emelkedett ki, akik akár már a mostani tudásukkal is megállnák a helyüket egy-egy komolyabb nemzetközi versenyen. Bízunk abban, hogy ez a tendencia tovább folytatódik és hazai sporteseményeinken is teljes mértékben nemzetközi szintű lehet a bíráskodás.

Az V. Eagles Cup egy sikeres mérföldkő volt; ezt bizonyítja, hogy a külföldi érdeklődés egyre növekszik, illetve a már nem első alkalommal érkező másik országbeli szövetségek - pl.  Románia, Ukrajna - is egyre több versenyzőt neveznek. Oleg Solovey, az ukrán csapat edzője elmondta, hogy többszörös Európa- és  világbajnok felesége, Katya - aki már két éve nem lépett pástra versenyen -, csak a magyarokkal való jó kapcsolatuk miatt küzdött újra csapatukban.

2015_eagles_szervezok.png

(A 2016-os Budapesti Világkupa miatt) 2017-ben lesz újra Eagles Cup, a szervezők biztosan folytatni szeretnék a sorozatot - nagyobb sportcsarnokban, több versenyzővel!

2015_eagles_legjobbcsapatok.pngAz Eagles Cup legeredményesebb versenyzői:

 • Felnőtt ffi: Bayer Péter
 • Felnőtt nő: Romera Alícia
 • Ifi férfi: Budai Bogdan, Róka Norbert, Tertea Gheorghe
 • Ifi nő: Eliška Hradílková
 • Serdülő fiú: Szabolcs Tóth
 • Serdülő lány: Mezei Nikolett
 • Gyermek fiú: Enyingi Ádám, Molisz Zoltán, Patai Patrik
 • Gyermek lány: Anna Válóczi

A csapatok versenyében az alábbi végeredmény született:

 1. Tápió-Monor SE
 2. TKD Spirit SE
 3. Buday TKD SE

Gratulálunk!

Eredménylista letölthető innen: https://goo.gl/GOPfP4

További képek az alábbi linkekről elérhetők:

Szombat

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.519707771521153.1073741837.313...

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.937530362949750.1073741878.497...

Vasárnap

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.520341184791145.1073741838.313...

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.938072656228854.1073741879.497...