EB 2015 - beszámoló

eb_csapat_1.jpg2015 október 22-25. között került megrendezésre az idei Taekwon-do Európa-bajnokság az AETF szervezésében, a skóciai Glasgow mellett. Az eseményre az Infoportál is elkísérte a magyar válogatott tagjait, a közvetítést élőben követhettétek az oldalounkon (http://tkdinfo.hu/eb2015-live).

A versenyt megelőző keddi napon megérkezett az egész csapat Skóciába. Szokatlanul szép, napos idő várta a versenyzőket. Kötelező program nem volt, így Békássy mester, a válogatott szövetségi kapitánya adott egy szabad napot egy kis városnézésre, amit a legtöbben ki is használtak. A magyar válogatott nem a hivatalosan meghirdetett hotelek közül választott; Korsós mester közreműkődésével az EB helyszínének városában, Motherwellben volt a versenyzők szállása egy nagyon barátságos, jellegzetes skót hotelben. A csapat már az első napon megismerhette a skót vendégszeretetet és segítőkészséget.

A szerdai napon - ahogy az EB-ken szokás - a regisztrációé és a mérlegelésé volt a főszerep. A csapat együtt érkezett a versenynek otthont adó Ravenscraig Sport Complex nevű létesítménybe. A helyszín különlegessége, hogy a torna egy fedett, műfüves labdarúgópálya egyik felén zajlott, a terem másik részében volt lehetőség bemelegítésre. A terület méreteit jól mutatja, hogy a központi csarnok mellett további “melléképületekben” voltak edző- és tornatermek, kosárlabda- és labdarúgó- pályák.

A mérlegelés sikeresen lezajlott, mindenki benne volt az előzetesen leadott súlycsoportban, így senkinek nem kellett gyors izzasztásba kezdenie. Ezt követően egy rövid átmozgató edzés volt a csarnokban, majd a délutáni edzői értekezletet után a szövetségi kapitány tartott eligazítást.

Az első versenynap - csütörtök - igen sűrűre sikeredett, rengeteg versenyszámban voltunk érdekeltek, ezek közül több párhuzamosan, időnként 3-4 páston egyszerre zajlott, így az edzőknek és a fotósoknak is bőven akadt tennivalójuk. Több versenyzőnk jutott a legjobb nyolc közé, a negyeddöntőket szoros mérkőzésekkel befejezve.
Szász Péternek és Pataki Krisztiánnak tradicionáls küzdelemben sikerült egészen a döntőig menetelni, ahol a pontszámok alapján az olaszok bizonyultak a legjobbnak, így a magyar páros megszerezte válogatottunk első érmét, egy ezüstöt.
Ugyanezen a napon és páston, felnőtt női IV-VI. dan formagyarkorlat kategóriában Könczöl Alexandra szerzett bronzérmet.

A pénteki nap jelentősen rövidebb volt, ugyanis délután tartották az Összeurópai Taekwon-do Szövetség (AETF) éves kongresszusát, így versenyszámok csak a délelőtti órákban zajlottak. Aznap csupán néhány versenyszámban voltunk érdekeltek, sajnos azonban ezúttal az érmes eredmények elmaradtak, sokan ismét kicsivel csúsztak le a dobogós helyekzésekről. A péntek délutánt a társaság szabad programmal tölthette, sokan csapatépítő társasjátékokkal ütötték el az időt a hotelben.

Szombaton újra teljes versenynap következett, szintén sok magyar szerepléssel, számos dobogó közeli helyezéssel és annál is több tapasztalattal. Sajnos a nap végére nem sikerült újabb érmet begyűjtenünk, de még hátra voltak az utolsó nap törései, amelyekben szintén érdekeltek voltunk.

Vasárnapi rövid versenynap várt ránk, nagy örömünkre az EB címvédő Romero Alícia sikeres törése után az első helyért döntőzött ifjúsági női erőtörésben egy román hölggyel. A harmadik széttörés után a román lány kerekedett felül egy “megrepesztett” deszkalappal, így Alícia megszerezte a magyar csapat utolsó érmét, egy ezüstöt.

Mindenképpen fontos még megemlítenünk, hogy a magyarokat nem csak válogatottunk képviselte a versenyen: Solti Attila az AETF bírói és versenybizottságának tagjaként töltött be fontos szervezői szerepet, Gombos Attila és Kerekes Balázs pedig országunkat képviselve bíráskodott az eseményen.

eb_vege_csapat.jpg

Esti értékelőjében Békássy Csaba mester elmondta, hogy a csapat az utóbbi években nagyon sokat fejlődött, és egyre közelebb került az élmezőnyhöz - technikailag már bőven tudjuk nyújtani azt, amit a sikeres országok versenyzői -, azonban a mentális felkészülésben még sokat kell fejlődnünk.

Az összes magyar eredmény elérhető az alábbi linken:
http://euro2015.pztkd.lublin.pl/assets/2015_Europe/pdfs/results/Places%2...

A magyar versenyzők részletes eredményeit az alábbi pdf dokumentumban találhatjátok:
http://euro2015.pztkd.lublin.pl/assets/2015_Europe/pdfs/results/zResults...

A következő kontinens viadal a versenynaptár átszervezése miatt 2016-ban tavaszán kerül megrendezésre, Finnországban.