Taekwondix szeminárium - beszámoló

tkdx_selfie.jpgMúlt hétvégén 8 mester kerekedett fel Magyarországról, hogy célba vegyék az idei évvel már másodszor megrendezésre kerülő Taekwondix nemzetközi szemináriumot. A Taekwondix rendszer fő eszköze a játékos oktatás - játékos tanulás, mellyel elsősorban a gyerek korosztály oktatását helyezi előtérbe, de rengeteg játékos feladatot akár felnőtt korban is alkalmazhatnak az oktató mesterek. 

Az idei kétnapos rendezvényre Békássy Csaba, válogatottunk szövetségi kapitánya is ellátogatott (aki egyébiránt Magyarországon az elsők között szerezte meg a Taekwon-do Kids kurzus oklevelét is). Csabi mester saját beszámolóját olvashatjátok Nálunk is, fogadjátok szeretettel.

 

TAEKWONDIX SZEMINÁRIUM
2017. február 4-5.
Wroclaw, Lengyelország

Mimmi Oskarsson 005.jpgFebruár első hétvégéjén mestertársaimmal Lengyelországba, Wroclawba utaztunk, ahol részt vettünk a nemzetközi Taekwondix szemináriumon. A Taekwondix rendszer egy lengyel mester, Andrzej Undro fejlesztése, amelynek központja a játék. Játék minden létező eszközzel és eszköz nélkül. Játék a párunkkal, társainkkal. Játék, amely fejleszti a koordinációt, a gyorsaságot, erőt, dolgoztatja az agyunkat és csapatot is kovácsol a résztvevőkből. Játékok, amelyekkel mosolyogva, örömmel tanulhatnak a gyerekek és felnőttek egyaránt. Undro mester ugyanis játékkészítő és -fejlesztő. Számtalan új páros és csoportos játékkal ismerkedtünk meg, és számtalan régi játékot fedeztünk fel újra :) Gyakorlatilag kétszer három órán át fogócskáztunk, párnacsatáztunk, akadálypályáztunk úgy, hogy minden egyes feladat fejlesztett valami taekwon-do-ban is hasznos készséget :) Emellett a mester saját társasjátékokat és kártyajátékokat is fejlesztett a taekwon-do-ra alapozva, így szabadidőnkben is észrevétlenül tanulhatjuk a taekwon-do kifejezéseit, tudásanyagát.

Mimmi Oskarsson 001.jpg

A kurzuson a 8 fős magyar edzői csapaton kívül 10 ország közel nyolcvan mestere vett részt, köztük válogatott versenyzőkkel, edzőkkel, és három VIII. danos mesterrel, akik még ötven-egynéhány évesen is ugyanúgy kúsztak-másztak, fogócskáztak, mint a kisgyermekek.
Személy szerint 20 éve tartok edzést, és tanítom a taekwon-do-t gyerekeknek, folyton keresem az új módszereket, ötleteket, és nyugodtan állítom, hogy így is rengeteg újat tanultam, és rengeteg régi módszert fedeztem fel újra :) Köszönjük a lehetőséget Andrzej Undro mesternek és csapatának, és büszke vagyok mester társaimra, akik eljöttek tanulni, játszani, fejlődni :)

Békássy Csaba
V. dan

Fényképek:
http://pztkdlive.pl/aktualnosci/item/841-taekwondix-seminarium-2017
Mimmi Oskarsson