TKD Elmélet: Forma 0. rész - előkészítő formagyakorlatok

Mint már azt jeleztem, külön cikksorozatban fogok foglalkozni a formagyakorlatokkal. Ezúttal a formagyakorlatokat megelőző ún. előkészítő formagyakorlatokról lesz szó. A két gyakorlat lényege, hogy felkészítse, rávezesse a kezdő TKD-seket, hogy ráérezzenek a formagyakorlatok ízére, hogy hozzászokjanak a kötött, előre meghatározott mozgássorozatokhoz.

A két előkészítő formagyakorlatban tulajdonképpen csak egyféle állás, és kétféle kéztechnika van összesen, ezért sem nevezhetőek még igazi formagyakorlatoknak.

Sajoo Chirugi ("szádzsu csirgi", négy irányú ütés) összesen (2x)7 lépésből áll, az összes állás gunnun sogi (hosszú támadóállás), a kéztechnikák pedig kaunde baro chirugi (középszekciós ütés, középre), illetve najunde baro makgi (alsó szekciós hárítás).

Az alábbi videón látható a négyirányú ütés. (Sajnos a videó minősége nem tökéletes, de a forma kivitelezésében nem találtam jobbat a youtube-on. A nevét is valahogy így szokás kiejteni, ahogy a videón hallható.)

Sajoo Makgi ("szádzsu mákki", négyirányú hárítás) ellentétben az előzővel (2x)8 lépésből áll (mert az első hárítás plusz egy hátrafele lépéssel kezdődik). Hasonlóan itt is csak gunnun sogi (hosszú támadóállás) az egyetlen fajta állás, illetve a kéztechnikák sonkal najunde baro magki (nyitott kezes alsó szekciós hárítás) és ahn palmok kaunde baro makgi (középszekciós hárítás belső kézéllel kifele).

Egy szemfüles olvasónk vette észre, hogy az utóbbi videóban a mester a szokásostól eltérően a másik irányba kezdi meg az előkészítő formagyakorlatot, természetesen először bal fele forgunk, és csak a második körben forgunk a jobb oldal irányába.

Természesen a leírásokból kihagytam, de minkét előkészítő formagyakorlatot narani chunbi sogi-ból (készenléti - egy váll széles párhuzamos - állás) kezdünk, illetve abban fejezzük be.