TKD Elmélet: Forma 1. rész - Chon-Ji

chonji.jpg

Az előkészítő formagyakorlatok után az első “igazi” formagyakorlat a Chon-Ji.

Lépésszáma: 19

Kiejtése: “csan dzsi”. (A formagyakorlatok nevét a formagyakorlat utolsó lépése után hangosan kiáltjuk.)

Jelentése: ég és föld, vagy egyes fordítások szerint menny és föld (Heaven and Earth). A gyakorlat 90 és 180 fokos fordulatokból áll, alaprajza szabályos derékszögű koordinátarendszert alkot, mely a világ 4 égtáját szimbolizálja.
 
A Chon-Ji-t szokták még a világ megalkotásának jelképeként is nevezni, mely egyben az első formagyakorlatot tanuló taekwondoin tudásának megalapozását is jelenti.
 
Érdekesség, hogy a Chon-Ji-nak van másik jelentése is, mégpedig egy vulkáni tavat hívnak ugyanígy, mely az észak-koreai, illetve a kínai határ mentén helyezkedik el. A tó a X. században keletkezett, és nevét arról kapta, hogy az ott lakók szerint a tó olyan szép, hogy szó szerint látni lehet, ahogy Ég és Föld találkozik. A legenda szerint ennél a tónál ereszkedett le Dan Gun apja is a Földre, és ő maga is ott lakott a tónál egy ideig, mielőtt megalapította Koreát (lásd későbbi cikkünket Dan Gun-ról).
 
(http://en.wikipedia.org/wiki/Heaven_Lake, érdemes megnézni a linken található képet, tényleg gyönyörű:))
 
A formagyakorlatban kétféle állás: gunnun sogi (hosszú támadó állás), illetve niunja sogi (L alakú állás), kétféle hárítás: najunde- és ahn-palmok kaunde makgi , és egyfajta ütés: kaunde paro chirugi (első kezes vállmagas ütés) váltja egymást.
 
A formagyakorlatot Jaroslaw Suska előadásában az alábbi videón láthatjátok:

Az észrevételeket és korrekciót köszönjük bulkoginak