TKD Elmélet: Forma 3. rész - Do-san

DosanAhnChangHo.jpgA 7. gup, sárga öv - zöld csík fokozat megszerzéséhez szükséges - sorban a harmadik - formagyakorlat nevét Dosanról kapta, mely a híres koreai író és hazafi Ahn Chang-ho írói álneve volt. Ezt a nevet saját maga választotta, amikor hajóról látta először Hawaii szigetét. Dosan jelentése "hegy, szigeten".

Ahn Chang-ho 1878. november 9-én látott napvilágot, a mai Észak-Korea területén fekvő Kangso Pyeongan tartományban, eredetileg Ahn Ch'i-sam néven, melyet fiatal korában változtatott Ahn Chang-ho-ra. 1896-ban Szöulba költözött, ahol egy amerikai misszió által szponzorált iskolában tanult. Az ott töltött 4 év alatt keresztény vallásra tért.

1902-ben feleségével Amerikába, San Franciscoba költözött, hogy tanulmányait magas színvonalú amerikai iskolában folytathassa. Több koreai és koreai-amerikai közösség vezetője volt az Egyesült Államokban töltött évei alatt. 

1926-ban visszaköltözött Koreába, ezután már nem tért vissza többet az Államokba. Visszatérése után több mint ötször tartóztatták le a japánok hazafias és függetlenségért folytatott tetteiért. Első alkalommal Hirobumi Ito japán tábornok Ahn Chung Gun által elkövetett meggyilkolásával kapcsolatosan (Ahn Chung Gun-ról a későbbiekben még olvashattok:)).

Számos alkalommal kínozták meg tevékenységei miatt, de mindig erős és hű maradt elveihez. Sokan a 20. század legjelentősebb morális és filozófiai vezetőnek tartják Koreában.

ahnchanghomemorial.jpg

1937-ben újra letartóztatták, de súlyos betegsége miatt elengedték, és a Kyungsung Egyetem kórházába szállították, ahol 1938. március 10-én hunyt el.

Amerikában és Koreában számos közterületet neveztek el róla, és emlékparkot állítottak Riverside-ban (Kaliforniában), illetve Szöulban. A bal oldali képen az előbbi emlékparkban állított szobrot láthatjuk.

Dosan Dél-Koreai himnusz két lehetséges írója közül az egyik, valószínűbb szerző.

Ő volt Philip Ahn apja, aki az első ázsiai színész amerikában, aki csillagot kapott Hollywoodban, illetve idősebbik lánya Susan Ahn Cuddy volt, aki az első női tüzértiszt volt az amerikai hadseregben.

A 24 lépésből álló formagyakorlat az első olyan, melyben már rúgás (ap chogi kaunde) is szerepel. A formagyakorlat az alábbi videón tekinthető meg:

Források:

http://en.wikipedia.org/wiki/An_Chang-ho
http://www.dosan.org
http://en.wikipedia.org/wiki/Susan_Ahn_Cuddy
http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Ahn