TKD elmélet: Forma 4. rész - Won-Hyo

Az ITF Taekwon-do 4. számú formagyakorlata Wonhyo-ról, az időszámításunk szerinti VII. században élt szerzetesről kapta a nevét, aki a Sylla dinasztia idején, 686-ban bemutatta/bevezette a buddhizmust Koreában.

wonhyo.jpgSzámunkra, akik kevésbé ismerik a buddhista tanokat és kultúrát (tisztelet a kivételnek) Wonhyo munkássága sajnos nem mond annyit, mint azok számára, akik behatóan ismerik a buddhista vallást. Természetesen ezzel munkájának értéke mit sem veszít, sőt a formagyakorlat maga az egyik leginkább kedvelt formagyakorlat az alacsonyabb övesek körében, ami valószínűleg az egyedi kezdőállásnak és a yopcha chirugi rúgásnak köszönhető, mellyel az alacsonyabb öves formagyakorlatok közül az egyik leglátványosabb.

Wonhyo időszámításunk szerinti 617-ben látott napvilágot Apnyang-ban, a mai Dél-Korea területén. Fiatalkorában Kínába utazott, ahol buddhista ismereteit szerette volna bővíteni. Korában arról vált híressé, hogy buddhista szerzetesként az utcán táncolt és énekelt. Buddha nem kedvelte az ilyesfajta tevékenységet, mégis elfogadták, mert ez volt az ő "Upaya"-ja, a buddhista tanok szerinti "célja", mellyel az összes élőlényt akarta megmenteni. Wonhyo maga számos könyvet írt, és több buddhista írást is értelmezett, kommentált.

A formagyakorlat maga 28 lépésből áll. Érdekessége, hogy a formagyakorlat nem a szokásos narani chunbi sogiból indul. 

Ha valaki járatos a Buddhizmusban, szívesen vennék némi kiegészítést és magyarázatot Wonhyo történetéhez:)

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Wonhyo