TKD Elmélet: Forma 5. rész - Yul-Gok

Yi_I.jpgAz ötödik formagyakorlat Yul-Gok nevét viseli, melyet Yi-I-ről kapta. Yi-I 1536 és 1584 közt élt, Korea Konfuciusaként is emlegetett tanítómester, kora két leghíresebb konfucionistájának egyike (Yi Hwang, Toigye mellett). Érdekesség, hogy míg nálunk Magyarországon úgy emlegetik, hogy Yulgok Yi-I családneve volt, az angol nyelvű wikipédia szerint ez az írói neve volt. Yulgok jelentése “gesztenye völgy”.

Azt mondják, hogy 7 éves korára befejezte a konfucionista klasszikusok olvasását, 13 éves korára pedig közigazgatási irodalomból vizsgázott le. 16 éves korában anyja halála után elzárva élte életét a Kumgang-san hegyei közt, ahol 3 évig a buddhizmus tanait tanulmányozta. 20 éves korában elhagyta a hegyeket, és életét a konfucionizmus tanainak szentelte.

22 éves korában megházasodott, majd a következő évben meglátogatta Yi Hwangot, Dosan Seowon-ban (ami egy Yi Hwang által építtetett konfucianista akadémia). Itt kitüntetéssel vizsgázott le, majd különböző közszolgálati vizsgákat tett szintén kiváló eredménnyel. 28 éves korában édesapja is meghalt, 29 éves kora után pedig különböző kormányhivatali pozíciókat töltött be. 40 éves korára központi alakká vált a Koreai politikai életben. Az 1576-os politikai konfliktusok kiterjedése miatt erőfeszítéseit eredménytelennek érezte, így hazatért. 

5 év után ismét feltűnt a politikai életben, különböző miniszteri pozíciókban, és számos írásában örökítette meg a döntő politikai eseményeket, és bizonyította politikai hozzáértését és erejét. Mivel azonban Seonjo király közönyös viselkedést tanúsított a problémák iránt, Yil-nek pedig nehezére esett semleges pozíciót elfoglalni a konfliktusban, 1583-ban otthagyta a hivatali életet, majd egy évvel később meghalt.
 
A legenda szerint építettetett egy pavilont az Imjin folyó gázlója mellett, melyben örököseit utasította, hogy gyújtsák fel, és jelzőtűzként alkalmazzák, ha a király Szöülból észak felé kell menekülnie. Ez meg is történt, Hideyoshi Koreai inváziója alatt 1592-ben.
 
Tanainak elismeréseként a mai Szöül belvárosának egyik utcája az ő nevét viseli, illetve a dél-koreai 5000 won-os papírpénz az ő képét viseli. A dél-koreai hadsereg modernizálását céljául kitűzött kormányprogram is “Yulgok” nevét viseli.
 
Érdekesség még, hogy Yi-I-nek van Facebook oldala is :)
 
https://www.facebook.com/pages/Yi-I/104185649616983 
 
A formagyakorlat maga 38 lépésből áll, alaprajza a koreai írásban a “tudóst” jelöli.
 

Forrás:

http://en.wikipedia.org/wiki/Yi_I
Köszönet a cikk összeállításában nyújtott segítségéért S.A-nak.