TKD Elmélet: Formagyakorlatok, bevezető

forma_bevezeto.jpgA TKD mozgásanyagának egy kiemelt része a formagyakorlatok, avagy koreaiul a tullok (angolul "pattern"). A formagyakorlatok feladata a bázistechnikában elsajátított technikák adott koreográfia szerinti végrehajtása, képzelt támadók és ellenfelek ellen. 

Másik, fontos része és előnye a formagyakorlatnak, hogy ezáltal a TKD-s jobban elmélyül a tudásában, a formagyakorlatok végrehajtása közben az agy többi része általában kikapcsol, és csak a formagyakorlat pontos, dinamikus, erős és szép végrehajtására koncentrál. Felfogható ez így egyfajta meditációnak is, melyben a TKD-s átadja tudatát a harcművészetnek. Sok harcművészetben erősen kihangsúlyozzák a filozófiai vonatkozásait és kötődéseit is a formagyakorlatoknak.

A Taekwon-do összesen 24 formagyakorlatot ismer, melyek a nap 24 óráját jelképezik. A gyakorlatok mind önálló névvel rendelkeznek, melyeket többnyire híres emberekről kapták. A 24 gyakorlatot két, úgynevezett "előkészítő formagyakorlat" előzi meg, melyek a Sajoo Chirugi, illetve Sajoo Makgi nevekre hallgatnak (Négyirányú ütés, négyirányú hárítás). 

A koreográfiákat, technikákat maga Choi Hong Hi alapító Nagymester állította össze, illetve nevezte el, mindegyiknek saját története van, melyet a Taekwon-dosnak tudnia kell. 

Az alábbiakban magukról a formagyakorlatokról, illetve azok történeti hátteréről olvashattok, ha követitek a lenti linkeket.

        0.  Előkészítő formagyakorlatok

Formagyakorlatok 

 1. Chon-Ji
 2. Dan-Gun
 3. Do-San
 4. Won-Hyo
 5. Yul-Gok
 6. Joong-Gun
 7. Toi-Gye
 8. Hwa-Rang
 9. Choong-Moo
 10. Kwang-Gae
 11. Po-Eun
 12. Ge-Baek
 13. Eui-Am
 14. Chung-Jang
 15. Juche
 16. Sam-Il
 17. Yoo-Sin
 18. Choi-Yong
 19. Yong-Gae
 20. Ul-Ji
 21. Moon-Moo
 22. So-San
 23. Se-Jong
 24. Tong-Il