Versenyzik az egész család!

Az Eagles Cup-on alkalmam volt beszélgetni Enyingi Lacival (Menyával) és feleségével, Andival. Régóta ismerjük már egymást, példaértékűnek tartom az edzői munkájukat, a hozzáállásukat, ahogy összetartják a csapatukat.
Amikor megtudtam, hogy az egész család indul a Sasok Kupán, megkértem Menyát, hogy meséljen egy kicsit magukról, mert biztos voltam abban, hogy mások is szívesen olvasnának róluk.

Enyingi_csalad.jpg

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy apa, anya és mindhárom gyerkőc is megméretteti magát egyazon harcművészeti eseményen. Ki milyen versenyszámban indult, milyen eredményeket értetek el?
Sárika egyenlőre csak formagyakorlatban indult gyermek kategóriában a 9-7. gup-osok között, sajnos dobogós helyezést nem sikerült elérnie, de rengeteg tapasztalatot szerzett. A fiúk formagyakorlatban és küzdelemben is jól szerepeltek, mindegyik versenyszámukban sikerült érmet szerezniük. Ádám gyermek kategóriában a 6-4. gup-osok között formagyakorlatban harmadik-, míg küzdelemben a -36 kg-osok között első lett és így megnyerte a legeredményesebb gyermek versenyzőnek járó különdíjat. Máté a serdülőknél 3-1. gup-osok között formagyakorlatban harmadik, küzdelemben a -48 kg-osok között második helyezést ért el.
Andi a Hurrikán-Veszprém csapatával, csapat küzdelemben harmadik helyezett lett, én pedig egyéni küzdelemben, a -63kg-osok között lettem szintén bronzérmes. Közös tradicionális küzdelmünkkel ezüstérmet szereztünk.

Ti a hazai Taekwon-doban már régi motorosok vagytok, rengeteget versenyeztetek korábban. Milyen érzés volt újra pástra állni?
Természetesen izgultam, hisz már 15 éve nem versenyeztem. Az ötlet, hogy elinduljak ezen a megmérettetésen Szalay mestertől ered; a márciusi dan vizsgán beszélt arról, hogy milyen jó volna, ha a 2016-os magyarországi Világkupán a 35-45 évesek korosztályában én is részt vennék a csapat küzdelemben. Annyira lelkesítőleg hatott rám, hogy újra elkezdtem intenzíven edzeni és felkészülésem első állomásának az Eagles Kupát tűztem ki.
Andival a tradicionális küzdelmet a márciusi dan vizsgára állítottuk össze, ami teljesen megfelelt a verseny szabályoknak, így nem kellett mást tennünk, csak tovább gyakorolni, szinten tartani, kicsit csiszolni rajta és a versenyen újra bemutatni.

Enyingi_trad.jpg

Mióta foglalkozol Taekwon-do oktatással?
Peremartonban kezdtem edzősködni 1991-től, a klubot Madár Csabától örököltem meg. Pétfürdőről jártam át edzéseket tartani, de a végén már többen jártunk Pétről, mint a helyiek, így 1999-ben befejezem az oktatást Peremartonban és Pétfürdőn folytattam tovább.

Kiknek tartasz edzéseket?
Jelenleg három korcsoportban oktatom a gyerekeket hétfőtől péntekig. Két éve a szülők részéről is felmerült az igény a mozgásra, így nekik taekwon-dos elemekkel megtűzdelt zenés tornát tartok. Mindezt munka mellett csinálom; húsz éve egy amerikai érdekeltségű vegyipari vállalatnál dolgozom közép vezetőként.

Ennyi elfoglaltság mellett mennyi időtök maradt felkészülni az Eagles Cup-ra?
Andival minden nap 1-1,5 órát edzettünk a versenyre.

Mikor láthatunk Benneteket legközelebb páston?
Nem állunk le a készüléssel, a következő állomás a Magyar Bajnokság a felkészülési ciklusban.

Köszönöm szépen az interjút, szívből gratulálok Nektek, további hasonló sikereket kívánok az egész családnak! :)

S.Zs.